Hipster och hantverk

Människors värderingar idag jämfört med för 100 år sedan har förändrats mycket. Vad man tycker är viktigt idag är inte detsamma som för våra mor- och farföräldrar. Den hipsterkultur som har funnits de senaste 20 åren har omdefinerat många vanliga begrepp, till exempel vad som ses som hantverk. Räknades pärlplattor som hantverk för bara några år sedan? Knappast, utan det var snarare något som man ägnade sig åt som barn. Men det är inte bara pärlplattor som har ökat i popularitet. Människor bryr sig nu också mycket mer om sin mat och dryck och var den kommer ifrån. Ett exempel på detta är ökningen av Fairtrade-märkt kaffe. Var tionde kopp kaffe som säljs i Sverige idag är nämligen Fairtrade-märkt.

Hantverk som förgyller vardagen

Förr i tiden räckte det med att veta att maten på tallriken kom från mataffären, eftersom man hade mer förtroende för återförsäljarna och för de olika matbutiker. Men under senare tid så har hälsomedvetenheten, olika skandaler, men också hipsterkulturen bidragit till att allt fler är mycket intresserade av var deras mat kommer ifrån. Det har också gjort att många intresserar sig mer och mer för mindre aktörer, som ofta också ser det som ett hantverk när de tillverkar sina produkter.

Detta har skapat en större variation i det produktsortiment som vi är vana vid att se. Till exempel finns det i Kalifornien i USA väldigt många mikrobryggerier, dvs. personer som brygger sin egen öl, men i väldigt liten skala jämfört med de stora märkena som finns över hela jorden. Folk uppskattar dessa personers ansträngningar att föra ut sitt hantverk till allmänheten. Det är märkbart att dessa personer verkligen brinner för vad de håller på med, och de ser inte i första hand pengar och förtjänst, utan en möjlighet att dela med sig av sin favoritprodukt.

Hantverk för hälsan

Det faktum att människor ser sina produkter som hantverk bidrar även till att förbättra människors hälsa. Många är oroliga över hur tillsatser och kemikalier i maten påverkar deras kroppar på lång sikt, och man gör allt man kan för att förminska intaget av potentiellt skadliga ämnen. Man köper organiskt, lokalt, ekologiskt, allt för att kunna leva ett så bra, och sjukdomsfritt liv som möjligt. Lokala bryggerier går hand i hand med den här trenden. När man samtidigt också vill individualisera sig och inte följa strömmen, så blir lokala bryggerier ännu mer attraktiva.

Den allmänna trenden är att alla vill hitta det som definierar dem – det som visar att de är medvetna om sina liv, att de väljer själva vad de vill konsumera, njuta av och ägna sin tid åt. Det handlar om att visa att man bryr sig om hantverk och tar avstånd från massproducerade artiklar, där konsumenten har hamnat i bakgrunden till fördel för ekonomisk vinning, låga produktionskonstnader och hög omsättning. Att hitta tillbaka till det enkla, hälsosamma och lokala är något som attraherar många. Det lönsamma är tack och lov inte alltid detsamma som det hippa.

Hantverk och hipsters går hand i hand

Utvecklingen går baklänges

Idag så används ofta uttrycket hipster i negativ bemärkelse. Man ser det bara som någon som gör sitt yttersta för att vara annorlunda och för att sticka ut ur mängden. Men det behöver inte vara negativt att vara hipster. Att intressera sig för det hantverk som ligger bakom många produkter är inte negativt, utan det kan vara nyttigt på flera olika plan. Det kan ha effekten att förbättra din hälsa, och det förbättrar definitivt miljön. En annan positiv bieffekt är att det tenderar att göra dig cool.