Mikrobryggerier

Fenomenet mikrobryggerier är kanske ingenting nytt för den som är förtjust i att njuta av en stor stark. Denna fristående rörelse har funnits i Sverige i lite över två decennier, men det är först nu på senare år som den fått genomslagskraft i konkurrens med de bryggerijättar som vi är vana vid stöta på i Systembolagets sortiment. Trenden som är sprungen ur 1970-talets Storbritannien verkar vara här för att stanna. Låt oss bekanta oss lite närmare med de mikrobryggerier som förtrollat oss svenskar med sina hantverksmässiga och inte minst nytänkande smaksensationer.

Mikrobryggerier är en modern David till öljättarnas Goliat

Vad är det som definerar ett mikrobryggeri? Rörelsen startade som en motreaktion mot de storskaliga företagen vi är alltid ser i reklampauser på TV och som sponsorer till våra favoritevenemang. Den nya generationen av mikrobryggerier är ofta individuellt ägda småföretag, som tillverkar produkter i avsevärt mindre skala, vilket gett benämningen. De anses generellt sett producera en öl av hög kvalitet, vilken är något mer finslipad då den vuxit fram ur omsorg och passion. Istället för att tillfredställa den stora massan är mikrobryggd öl något som ger individer ett alternativ till den standardlager vi druckit så länge vi kan minnas.

Det är allt vanligare att mikrobryggerier även specialiserar sig på något mer experimentellt vad gäller ingredienser, smaker och bryggtekniker. Här handlar det om nyskapande och om att återuppväcka intresset för god öl med stor uppfinningsrikedom. Smakkombinationer som vi aldrig tidigare drömt om finns nu förverkligade i barer och på pubar runtom i landet. Traditionella och ibland lite smaklösa varianter av öl har fått ny intensitet och färska karaktärsdrag. En kaffestout har väl de flesta av oss testat på vid det här laget?

Det trendigaste sättet att dricka öl på

Det här är en revolution som fått genomslag ute på bargolven. Vill du hänga med i svängen vad gäller trender, så är det dessa innovativa ölsorter du ska hålla ett öga på. Mikrobryggerier har redan uppnått ett väsentligt kulturellt värde. Ett typexempel är de hipstertäta östra delarna av London. Kända för att alltid ligga i framkant med trender har östra London tagit emot den nya bryggkulturen med öppna armar. I ölrevolutionen går de i täten med hundratals fristående bryggerier och det är numera en avsevärd utmaning att hitta en pub utan en lokalt bryggd Pale Ale på menyn. Ofta har pubbarna smaskiga tillägg på menyn som gästerna kan avnjuta tillsammans med ölen – exempelvis charkuterier eller snacks såsom nötter och chips.

För den mer konservativa öldrickaren kanske mikrobryggerier mest känns som en pretentiös modefluga som uppstått lika snabbt som den förväntas försvinna. Det rör sig om mindre flaskor med dyrare öl, vilket påverkar vem som har råd att dricka och i vilken utsträckning. De största motståndarna till dessa trendiga ölsorter argumenterar att de extra smaktillsatserna är till för att maskera bryggeriernas brister i sitt hantverk mer än att de faktiskt bidrar med något. Om de har en poäng blir upp till var och en att avgöra. Än så länge verkar det som att den mickrobryggda får mer ros än ris.

Mikrobryggerier ger oss nyskapande törstsläckare

Hur ser framtiden ut?

För varje år som går poppar det upp nya mikrobryggerier på Sverigekartan. Alla vill de att vi ska få ta del av deras unika och exklusiva hopkok. Men hur lönsam är den här marknaden egentligen? Finns det plats för fler kockar runt vår avlånga soppskål? Tillfrågas de som investerar sin tid i detta folkkära fenomen så finns det ett svar som alla är rörande överens om, nämligen att det är tilltalande att ha valmöjligheter. Det är fortfarande möljigt att köpa en billig ölburk av en internationell gigant för en tjuga – många väljer den individuellt bryggda med smak av revolution.