Ölsorter

Utbudet av svenska ölsorter har fullkomligt exploderat i takt med att trenden om mikrobryggerier har ökat. Intresset för att brygga öl har funnits sedan bronsåldern i Sverige och har sedan dess utsatts för försök för att tillverka det perfekta glaset öl av törstande bryggare. Trenden med mikrobryggerier som kom från England på sjuttiotalet har fört med sig ett mycket större utbud att njuta av för dig som konsument. Att gå på en ölprovning för att få ta del av många olika ölsorter och smaker kan vara ett bra sätt att inspireras både som konsument och som mikrobryggare.

Öl avnjutes bäst tillsammans med choklad. Humlen i ölen och kakaon i chokladen gifter sig nämligen väldigt väl med varandra varför en god chokladbit är att rekommendera om du vill ha en riktigt smakrik ölupplevelse. Även bakverk gör sig oväntat bra tillsammans med öl.

Ölsorter och dess kvalitet har ökat ofantligt

Det finns många olika typer av öl. Det som vi i Sverige konsumerar till 90 % är det som kallas lageröl, varav vi har en mängd sorter som länge har varit till allmänenhetens förfogande via systembolaget. Den svenska alkoholpolitiken som kräver återhållsamhet och där en uttalad önskan om att alkoholkonsumtionen i vårt land ska hållas nere har haft en motsträvig inställning till mikrobryggerier. Men även här håller politiken på att ändras till fördel för att öppnare alkoholklimat där hantverket att brygga öl och ta fram nya ölsorter ges ett större utrymme för bryggare.

Det finns en stor mängd olika typer av ölsorter. Lager och Ale är två av de absolut vanligaste typerna av öl som serveras på våra krogar, där olika varianter av dessa ständigt tävlar om konsumenternas gunst. En ölsort som gjorts populär av mikrobryggerier i Sverige India Pale ale, eller IPA som det ofta kallas i folkmun. Sorter i den indiska ölstilen finner du nu nästan i varje bar och det finns inte en ölkrog som inte har minst ett par av den nya favoriten bland sitt sortiment.

Ölsorter av alla typer bryggs på mikrobryggerier

Var inte rädd för att misslyckas

Många som håller på med den nya trenden mikrobryggerier har verkligen en passion för detta hantverk. För det är ett hantverk, en konstform där passion för ölbryggning och smaker har resulterat i en en ny trend där öltillverkning och allt däromkring debatteras bland landets bryggare. Vill du vara en del av den nya trenden med mikrobryggning är det ett bra tips att besöka en eller ett par av dessa bryggerier för att hämta inspiration och kunskap om detta hantverk för att sedan kunna tillverka dina egna ölsorter efter eget tycke.

Om du väljer att börja dina första bryggningar från hemmet är du inte ensam. De absolut flesta som ger sig in i att producera bästa tänkbara ölsorter gör så från deras hem. Även om det sedan är mycket vanligt att specifika byggnader för ändamålet inreds för att brygga ett optimalt öl. Men det krävs en hel del investering för att inreda ett för ändamålet perfekt bryggeri, att börja i liten skala och testa sig fram i ölbryggningens konst innan stora investeringar görs är att rekommendera.

Börja smått och brygg med kärlek

Den nya trenden att skapa dina egna ölsorter i ett mikrobryggeri har kommit för att stanna. TV-program som är inriktade på de smakupplevelser som ges av mikrobryggerier världen över är ett vanligt inslag i programutbudet hos kanaler i alla storlekar. Detta uråldriga hantverk som har funnits i vårt land ända sedan bronsåldern har aldrig varit populärare och öl bryggt av värden serveras mer och mer på både midsommar och julafton. Börja smått och brygg öl med passion för hantverket för att lyckas som mikrobryggare.