Oppigårds bryggeri

Tycker du om att då och då njuta av en riktigt god öl? Tillhör du en av dem som har följt mikrobryggeriernas framfart med tindrande ögon? I så fall finns det en möjlighet att Oppigårds är ett bryggeri som kan falla dig i smaken. Oppigårds är ett mikrobryggeri i Dalarna som på senare år har fått in sina noggrant framtagna ölsorter både på krogen och in i Systembolagets sortiment. I takt med att intresset har växt har deras eget sortiment ökat och idag innehåller det cirka 10-15 olika ölsorter med smaktoner från smör till kola.

Oppigårds har historia

Oppigårds är något många svalkar sin strupe med nuförtiden, men vad många inte vet är att historien går många hundra år tillbaka. Själva gården i Dalarna är vad ölen har fått sitt namn ifrån och den har funnits i samma familjs ägo sedan 1700-talet. Det dröjde till 1980-talet innan första tankarna på att brygga öl kom och sedan dess har familjen och företaget nått en stor framgång. Detta familjeföretag är bland de första i sitt slag, mikrobryggerier var nämligen ovanligt på 80-talet.

Oppigårds har sett sitt sortiment öka både vad gäller sålda liter och när det gäller utökning av ölsorter. Från början bryggdes mest ljus lageröl, men nu har utbudet kommit att omfatta både ale, IPA och APA. Första året släckte gården törsten i landet med hjälp av sina 8 000 sålda liter. Idag räknar de med att omsätta 1 800 000 liter per år, vilket bådar för att ingen i vårt land behöver vara torr i munnen. Vill du testa något nytt – testa gårdens egen öl.

Oppigårds öl smakar bra i solen

Säsongens egen öl

Vad är väl bättre än att svalka sig med en iskall öl en riktigt het sommardag? Den dagdrömmen har Oppigårds tagit fasta på genom att ta fram en särskild sommaröl som för tankarna till tropiska öar och vajande palmblad. Styckpriserna för dessa öl ligger i det övre segmentet, men känslan är ovärderlig menar skaparna bakom den populära ölen. Denna sjudande gård i Dalarnas djupa skogar vill att dina smaklökar ska få en särskild upplevelse, därför blommar bryggeriet i takt med blommorna utanför.

Oppigårds brukar regelbundet komma med nya ölsorter som de lanserar i samband med en ny säsong eller i samarbete med en restaurang eller bar. På Södermalm i Stockholm ligger en bar vid namn Akkurat, som under många år har gjort sig kända för att ha många olika ölsorter. I samarbete med denna läskande lokal bryggde gården enligt ett särskilt recept som kom att heta El Dorado. Som alla deras öl ska även denna serveras iskall, gärna i ett glas som är nedkylt innan.

Smaka på livet

Har du blivit sugen på att testa att brygga själv? För att få en inblick i hur det går till på mikrobryggerierna erbjuder många av dem guidade rundturer. Om du bokar in dig för en visning på Oppigårds, får du en tre timmar lång rundvandring där du får höra om företagets historia och hur det egentligen går till när ölen bryggs. Självklart får du även smaka på ölen och även äta middag efteråt i gårdens egen restaurang. En välsmakande ölresa kan ge inspiration till egna sjudande idéer.